\

Sposób na wieprzowe kiełbaski domowej roboty

W dzisiejszych czasach mamy ogromny wybór mięs, wędlin oraz kiełbas. Jednak jeśli ktokolwiek spróbował smaku domowej kiełbasy, niechętnie będzie wracał do kiełbas kupionych w markecie. Co więcej, przyrządzenie wieprzowej kiełbasy wcale nie jest trudne i śmiało można to zrobić w warunkach domowych. Warto wiedzieć, że o smaku kiełbasy domowej decyduje wiele czynników: odpowiednie przyprawy oraz to, jak zadziałamy na kiełbasę, czyli suszenie, wędzenie, gotowanie. Przyprawy trzeba dobierać do konkretnego gatunku kiełbasy. Innych użyjemy do zrobienia kiełbaski wieprzowej, a innej do kiełbaski z dzika. Jednak najstarsza kiełbasa była robiona właśnie z mięsa wieprzowego.

Składniki na domową kiełbasę wieprzową:

– 1 kg mięsa wieprzowego,

– 15 g soli,

– 1,5 g saletry,

– 2 g czarnego pieprzu,

– ziele angielskie,

– majeranek,

– gałka muszkatołowa,

– pół ząbka lub cały ząbek czosnku,

– kiełbaśnice lub jelita cienkie (wcześniej wyczyszczone).

Przepis:

Wybieramy mięso bez ścięgien, na pół chude, na pół tłuste. Mięso pokroić w drobną kostkę, usunąć błony. Do mięsa dodajemy przesianą sól kuchenną, saletrę oraz rozdrobnione przyprawy, ale bez czosnku, mieszamy i wyrabiamy, pozostawiamy  rozłożone cienką,  uklepaną warstwą w temperaturze ok. 15 stopni Celsjusza na całą dobę. Po tym czasie dodajemy do masy mięsnej roztarty na miazgę czosnek i mieszamy oraz wyrabiamy do momentu, aż masa stanie się kleista. Masą taką napełniamy, poprzez specjalną maszynkę do kiełbas i kiszek, przygotowane  wcześniej jelita lub sztuczne kiełbaśnice, od razu układamy  kiełbasę w kształt wianków. Aby usunąć  z nich powietrze, należy je nakłuć w różnych miejscach i zostawić w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin, następnie wędzimy.

Wędzić możemy na trzy sposoby:

1. W zimnym, rzadkim dymie przez  od trzech do pięciu godzin.

2. W ciepłym, gęstym dymie przez  90 minut.

3. W gorącym dymie w temperaturze ok. 85 stopni Celsjusza od 45 min. do  1 godziny ( w takiej temperaturze uzyskamy kiełbasę pieczoną)

Po uwędzeniu lub upieczeniu, kiełbasę studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę taką (poza pieczoną) możemy zaparzać we wrzącej wodzie około 5 minut. Z podanej wyżej ilości powinno wyjść około 10 kiełbasek. Nic nie zastąpi prawdziwej, swojskiej, domowej kiełbasy. Kiełbasa zrobiona w domu to gwarancja, że to, co jemy jest zdrowe, nie zawiera konserwantów ani żadnych innych niechcianych składników. Taka kiełbasa jest też z pewnością inna w smaku niż kiełbasa kupiona. Dla porównania: wystarczy obie takie kiełbaski zrobić na grillu – kiełbasa domowa będzie znacznie smaczniejsza, nawet po wystygnięciu. Taka kiełbasa nada się także na obiad.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-xn--kiebasa-pjb-waw-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367