W dzisiejszych czasach mamy ogromny wybór mięs, wędlin oraz kiełbas. Jednak jeśli ktokolwiek spróbował smaku domowej kiełbasy, niechętnie będzie wracał do kiełbas kupionych w markecie. Co więcej, przyrządzenie wieprzowej kiełbasy wcale nie jest trudne i śmiało można to zrobić w warunkach domowych. Warto wiedzieć, że o smaku kiełbasy domowej decyduje wiele czynników: odpowiednie przyprawy oraz to, jak zadziałamy na kiełbasę, czyli suszenie, wędzenie, gotowanie. Przyprawy trzeba dobierać do konkretnego gatunku kiełbasy. Innych użyjemy do zrobienia kiełbaski wieprzowej, a innej do kiełbaski z dzika. Jednak najstarsza kiełbasa była robiona właśnie z mięsa wieprzowego.
Składniki na domową kiełbasę wieprzową:
– 1 kg mięsa wieprzowego,
– 15 g soli,
– 1,5 g saletry,
– 2 g czarnego pieprzu,
– ziele angielskie,
– majeranek,
– gałka muszkatołowa,
– pół ząbka lub cały ząbek czosnku,
– kiełbaśnice lub jelita cienkie (wcześniej wyczyszczone).
Przepis:
Wybieramy mięso bez ścięgien, na pół chude, na pół tłuste. Mięso pokroić w drobną kostkę, usunąć błony. Do mięsa dodajemy przesianą sól kuchenną, saletrę oraz rozdrobnione przyprawy, ale bez czosnku, mieszamy i wyrabiamy, pozostawiamy rozłożone cienką, uklepaną warstwą w temperaturze ok. 15 stopni Celsjusza na całą dobę. Po tym czasie dodajemy do masy mięsnej roztarty na miazgę czosnek i mieszamy oraz wyrabiamy do momentu, aż masa stanie się kleista. Masą taką napełniamy, poprzez specjalną maszynkę do kiełbas i kiszek, przygotowane wcześniej jelita lub sztuczne kiełbaśnice, od razu układamy kiełbasę w kształt wianków. Aby usunąć z nich powietrze, należy je nakłuć w różnych miejscach i zostawić w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin, następnie wędzimy.
Wędzić możemy na trzy sposoby:
1. W zimnym, rzadkim dymie przez od trzech do pięciu godzin.
2. W ciepłym, gęstym dymie przez 90 minut.
3. W gorącym dymie w temperaturze ok. 85 stopni Celsjusza od 45 min. do 1 godziny ( w takiej temperaturze uzyskamy kiełbasę pieczoną)
Po uwędzeniu lub upieczeniu, kiełbasę studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę taką (poza pieczoną) możemy zaparzać we wrzącej wodzie około 5 minut. Z podanej wyżej ilości powinno wyjść około 10 kiełbasek. Nic nie zastąpi prawdziwej, swojskiej, domowej kiełbasy. Kiełbasa zrobiona w domu to gwarancja, że to, co jemy jest zdrowe, nie zawiera konserwantów ani żadnych innych niechcianych składników. Taka kiełbasa jest też z pewnością inna w smaku niż kiełbasa kupiona. Dla porównania: wystarczy obie takie kiełbaski zrobić na grillu – kiełbasa domowa będzie znacznie smaczniejsza, nawet po wystygnięciu. Taka kiełbasa nada się także na obiad.